Η μαγεία της Ανοιξιάτικης Κρήτης

Η άνοιξη είναι ίσως η καλύτερη στιγμή για να απολαύσει κανείς τη χλωρίδα της Κρήτης, όταν τα χωράφια γεμίζουν κατακόκκινες παπαρούνες και το άρωμα του πορτοκαλιού και λεμονιού γεμίζει τον αέρα.
Η Κρήτη διαθέτει μια πλούσια ποικιλία χλωρίδας, συμπεριλαμβανομένων 160 διαφορετικών ειδών αγριολούλουδων και βοτάνων, (το 9% των ειδών χλωρίδας), τα οποία είναι μοναδικά. Φυτρώνουν δηλαδή μόνο στην Κρήτη και πουθενά αλλού στον κόσμο.
Κάθε χρόνο, τα σπάνια είδη φυτών «προσκαλούν» βοτανολόγους από όλες τις γωνιές του πλανήτη, για να τα μελετήσουν. Ανάμεσά τους εντυπωσιάζουν οι ενδημικές ορχιδέες, ενώ εξαιρετικά τοπία με διάφορα ενδημικά είδη τουλίπας δημιουργούνται στα Λευκά Όρη, στη Δίκτη, στη χερσόνησο της Γραμβούσας και στο μικρό βοτανικό παράδεισο του Γιους Κάμπουστο Ρέθυμνο. Λόγω του κλίματος και της έκτασης του εδάφους η περίοδος άνθησης διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες (από Μάρτιο μέχρι Σεπτέμβριο).
Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή. Η χλωρίδα της Κρήτης, από τις πλουσιότερες της Ευρώπης, έχει τη δική της ιστορία, που ξεκινάει από τότε που η Ασία και η Ευρώπη ήταν μια ενιαία ξηρά και ξετυλίγεται ανάμεσα στους αιώνες της ξηρασίας και των παγετώνων και μέχρι την εποχή που στο νησί ζούσαν νάνοι ελέφαντες και ελάφια. Για να καταλάβει κανείς τον πλούτο της κρητικής χλωρίδας και πανίδας αρκεί να αναλογιστεί ότι η Κρήτη έχει σχεδόν τόσα είδη και υποείδη φυτών (περίπου 1.750), όσα σχεδόν και ολόκληρη η Αγγλία (1.450), αν και η Κρήτη είναι 35 φορές μικρότερη.
(Φωτογραφίες από τη χλωρίδα της Κρήτης)
Στα είδη της κρητικής χλωρίδας περιλαμβάνονται ο κρητικός έβενος, ένας εντυπωσιακός θάμνος που ενδημεί μόνο στην Κρήτη, ο κρόκος των κρητικών ορέων, που απουσιάζει όμως από τα Λευκά Όρη, η λαδανιά,ο θάμνος δηλαδή από τον οποίο συλλέγεται ο αλάδανος, η κρητική καμπανούλα, σπάνιο και πολύ όμορφο φυτό που συναντάται μόνο στα Χανιά, η πικροδάφνη, πανέμορφος και εντυπωσιακός θάμνος που φυτεύεται συχνά στις παρυφές των δρόμων και διάφορα άλλα φυτά.
(Φωτογραφίες από τη χλωρίδα της Κρήτης)
Επίσης, η Κρήτη φημίζεται για τα αρωματικά φυτά και βότανα που φυτρώνουν παντού στα βουνά, τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τις παραθαλάσσιες περιοχές.
Τα πλέον χαρακτηριστικά είδη της χλωρίδας του νησιού είναι τα αρωματικά φυτά, που λόγω των αιθέριων ελαίων που εμπεριέχουν, χρησιμοποιούνται ως συστατικά στη μαγειρική, στην παρασκευή αφεψημάτων αλλά και ως θεραπευτικά. Το θυμάρι, το φασκόμηλο, η μαλοτήρα, η αγριομαντζουράνα , το δίκταμο, είναι ορισμένα μόνο από αυτά που μπορεί να συναντήσει και, κυρίως, να μυρίσει, κανείς στο νησί.
Τα βότανα της Κρήτης έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ως φαρμακευτικά φυτά. Είναι μάλιστα πολλά τα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων που αποδίδουν στα βότανα εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Αυτά τα βότανα φυτρώνουν στα απόκρημνα βουνά του νησιού και συλλέγονται από έμπειρους συλλέκτες για να αποξηρανθούν κάτω από φυσικές συνθήκες και να οδηγηθούν στα σύγχρονα συσκευαστήρια, χωρίς χημική ή άλλη επεξεργασία.
(Βότανα της Κρήτης)
Ισάριθμα ποικίλη είναι και η πανίδα της Κρήτης. Το πιο διάσημο από τα ζώα στην Κρήτη είναιη άγρια κατσίκα με το όνομα ΚΡΙ-ΚΡΙ. Τα ζώα αυτά μεταφέρθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν από την Περσία. Το ΚΡΙ-ΚΡΙ είναι γνωστό και ως "αγρίμι". Το ΚΡΙ-ΚΡΙ είναι προστατευόμενο είδος και το 1962 το Εθνικό Πάρκο Φαράγγι της Σαμαριάς ιδρύθηκε εν μέρει για να προστατεύσει τα κοπάδια αυτών των αγριοκάτσικων.
Τα θηλαστικά που υπάρχουν στο νησί περιλαμβάνουντο Κρητικό κουνάβι, τον ασβό και ο τυφλοπόντικας. Υπάρχουν επίσης πολλά ερπετά, βατράχια, έντομακαι μαλάκια, τα οποία συνθέτουν την οικολογία του νησιού. Δεν υπάρχουν θανατηφόρα φίδια, και παρόλο που τα τσιμπήματα σκορπιών στην Κρήτη μπορεί να είναι πολύ επώδυνη για τον άνθρωπο, δεν είναι μοιραία.
Επίσης υπάρχουν λαγοί και σκαντζόχοιροι ενώ οι απειλούμενες θαλάσσιες χελώνες, γεννούν τα αυγά τους ήσυχες παραλίες του νησιού.
Η Κρήτη βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και φιλοξενεί χιλιάδες αποδημητικά πουλιά στους υγροτόπους της κάθε χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν και ενδημικά είδη, τα πιο σημαντικά από τα οποία είναι τα αρπακτικά που φωλιάζουν στα βραχώδη βουνά και στα άγρια φαράγγια της Κρήτης. Ο υπέροχος κρητικός χρυσαετός και ο γυπαετός, ένα υποείδος μοναδικό στην Κρήτη, ξεχωρίζουν ανάμεσα στα πουλιά.. Τα χελιδόνια και οι συλβίες είναι συνηθισμένα στο νησί, ενώ καρδερίνες εμφανίζονται περιστασιακά.
Περισσότερα από 412 διαφορετικά είδη πουλιών έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη.
(Η πανίδα της Κρήτης)
Κεντρική φωτογραφία: Λευτέρης Σπανάκης
Με πληροφορίες απο incrediblecrete.gr, thehotel.gr, cretanbeaches.gr, cretanadventures.gr