Έρχονται οι υπερωρίες με... αντάλλαγμα άδειες και ρεπό

Εργασία έως και 10 ώρες την ημέρα χωρίς να επηρεάζεται ο συνολικός αριθμός ωρών ετήσιας απασχόλησης, και κατά συνέπεια το επίπεδο των αμοιβών, θα μπορεί να αποφασίζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) ύστερα από εισήγηση της επιχείρησης.
Πρόκειται για παρεμβάσεις που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά των συνδικάτων και μάλιστα εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει εκ των πραγμάτων αναδιατάξει το τοπίο στην εγχώρια αγορά εργασίας.
Το νομοσχέδιο πήρε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες.
Σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις του, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας. Αυτό σημαίνει ότι το ημερομίσθιο θα παραμείνει σταθερό με βάση το 8ωρο, αλλά οι δύο επιπλέον ώρες απασχόλησης, θα... γράφονται και θα τις χρωστάει η επιχείρηση σε άδεια ή ρεπό, που υποχρεούται να δώσει μέσα σε ένα εξάμηνο.
Σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, κάθε μία επιπλέον ώρα εργασίας (με πλαφόν τις 5 ώρες ανά εβδομάδα), πέραν του κανονικού 8ώρου, εκλαμβάνεται ως "υπερ-εργασία" και αμειβεται με προσαύξηση 20% επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου. Η επιπλέον ώρα σήμερα πληρώνεται με προσαύξηση 40% επί του καταβαλλόμενου ημερομισθίου, ενώ οι ώρες υπερ-εργασίας δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 120 κατ΄ έτος.