Εργασία ή ανεργία;

Από το Πακιστάν, την Αλβανία, λιγότερο από τη Βουλγαρία, αλλά και από χώρες της Βόρειας Αφρικής, οι εργάτες στην Κρητική γη είναι ως επί το πλείστον αλλοδαποί
Διαστάσεις έχει πάρει, τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο των αλλοδαπών εργατών - σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα - στην Κρητική γη, τα χωράφια, τα συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων και τα τυποποιητήρια.
Φυσικά, πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Ντόπιοι αγρότες, κυρίως νέοι σε ηλικία, που θέλησαν να επιστρέψουν στη γη τους, στην Κρητική ύπαιθρο.
Όμως, φέτος περισσότερο ίσως από κάθε άλλη χρονιά, συναντάται έντονα μία αδυναμία εξεύρεσης εργατικών χεριών που και στις ελαιοκομικές περιοχές του Δήμου Βιάννου λίγο έλειψε να "τινάξει" στον αέρα τη σεζόν!
Ευτυχώς, η "παρτίδα" σώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς, όπως έχουμε γράψει σε αναλυτικά μας ρεπορτάζ, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Εμπάρου, Γιώργος Περογιαννάκης έκανε έγκαιρα τις απαραίτητες επαφές και βρέθηκαν εργατικά χέρια, έστω και την ύστατη στιγμή, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ενώ ζητηθηκε και η συνδρομή του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.
Ωστόσο, το θέμα απασχολεί έντονα τον αγροτικό κόσμο του Δήμου Βιάννου, καθώς μπορεί να ξεπεράστηκε ένα σημαντικό εμπόδιο στη λεκάνη της Εμπάρου, σε άλλες περιοχές όμως, δε συμβαίνει το ίδιο.
Αρκετοί αγρότες σημειώνουν με νόημα ότι "Εάν είχαμε τη φετινή χρονιά βεντέμα, θα χάναμε την παραγωγή"! Τόσο μεγάλο δηλαδή είναι το πρόβλημα.
Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών- Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης σημειώνει με νόημα ότι "θα έπρεπε αντί ενός Ταμείου Ανεργίας που επιδοτείται από το Κράτος, να υπάρξει Ταμείο Εργασίας, που να ενισχύει δηλαδή όσους εργάζονται και να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για νέους ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν στη γη".
Θυμίζουμε ότι φέτος οι εργάτες γης που προσήλθαν για το λιομάζωμα είναι κυρίως Πακιστανοί και λιγότεροι Αλβανοί. Κάνουν συμφωνία συνήθως για 40 ευρώ ενώ σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται το φαγητό τους και η διαμονή.
"Οι περισσότεροι είναι απαιτητικοί και αν ο αγρότης δε συμφωνήσει με την τιμή ή προτείνει κάτι άλλο, τότε ο εργάτης προτιμά να φύγει", τόνισε στο Viannitika.gr ο κ. Περογιαννάκης.
Στο συσκευαστήριο της Άρβης
Την ίδια ώρα, στο συσκευαστήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Άρβης, όπου οι κανόνες είναι πάρα πολύ αυστηροί, εργάζονται περίπου 25 Αφρικανοί εργάτες, από τους συνολικά 45 εργαζόμενους, οι οποίοι διαμένουν σε καταλύματα της ευρύτερης περιοχής, πληρούν όλες τις συνθήκες που ζητούνται από τους επικεφαλής του συσκευαστηρίου (καθαριότητα, υγεία, εμβολιασμοί κτλ) και εκτός από το καλό μεροκάματο, τους προσφέρεται διατροφή και, φυσικά, διαμονή.
Οι ντόπιοι εργάτες είναι δηλαδή πλέον η ... μειοψηφία!