Ενημέρωση για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής

Από το φοροτεχνικό γραφείο του πρώην δημάρχου Βιάννου και νυν Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, κ. Παύλου Μπαριτάκη λάβαμε την παρακάτω ενημέρωση που αφορά στην εφαρμογή του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής για την στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους ή πλήττονται με βάση τους ΚΑΔ δραστηριότητας από την εξάπλωση του κορονοϊού:
Σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBysinessSypport) για τις επιχειρήσεις που θα θελήσουν να εγγραφούν προκειμένου να αξιοποιήσουν και να αντλήσουν χρηματοδότηση μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής», συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
Η ενεργοποίησή της προβλέπεται στην Π.Ν.Π. που εκδόθηκε 31/03/2020.
Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 10 Απριλίου. Βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι:
Αφορά επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους - μπορούν να υποβάλουν αίτημα όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως νομικής μορφής και του αν υπάγονται σε επιλέξιμο ή σε πληγέντα Κ.Α.Δ.
Η επιχείρηση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία προφανώς επιδεινώνονται σε αυτή τη φάση.
Η χρηματοδότηση θα δοθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του συστήματος Taxis.
Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί, είτε το σύνολο είτε μέρος αυτής ανάλογα με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο και με το πρώτο έτος περίοδο χάριτος.
Η χρηματοδότηση είναι πενταετής, με το πρώτο έτος να αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις
Ηεπιλεξιμότητα της επιχείρησης θα ορίζεται από την πορεία του τζίρου της σε σχέση με το παρελθόν σε συνδυασμό με άλλα επιπλέον στοιχεία. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό που δημιουργεί το Υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο με την Α.Α.Δ.Ε, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Κάποια από τα κριτήρια εξετάζεται να είναι η πτώση του τζίρου, ο αριθμός των εργαζομένων, η δομή κόστους του κάθε κλάδου, η καταστροφή αποθεμάτων, που μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της κρίσης, καθώς και άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.
Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
Βασική προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.