ΕΕ: Η κατανάλωση πουλερικών θα αυξηθεί την επόμενα χρόνια

Η παραγωγή πουλερικών στην ΕΕ θα είναι η μόνη κατηγορία κρέατος που αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 2020 και 2030 (κατά 620.000 τόνους και ποσοστό +4,6%), σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν.
Όπως επισημαίνει η σχετική έκθεση, ο τομέας της εκτροφής πουλερικών κρεατοπαραγωγής προσαρμόζεται καλύτερα στη ζήτηση των καταναλωτών και γίνεται πιο βιώσιμος.
Είναι ο μόνος τομέας που επεκτάθηκε το 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ακόμη και χωρίς να έχει αύξηση στις εξαγωγές του.
Μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να υπάρξουν επενδύσεις στον τομέα, ειδικά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που θα αξιοποιήσουν το χαμηλότερο κόστος παραγωγής και θα βοηθήσουν στην αύξηση των τιμών.
Επίσης η ζήτηση για κρέας πουλερικών αυξάνεται στην ΕΕ σταθερά τα τελευταία χρόνια. Τα μέτρα lockdown που ανακοινώθηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ ενίσχυσαν την ζήτηση από τα νοικοκυριά που το αγόραζαν λόγω της χαμηλής τιμής του. Όπως προβλέπει η Κομισιόν, η κατά κεφαλή κατανάλωση στην ΕΕ προβλέπεται να ανέλθει στα 24,6 κιλά έως το 2030 (παρουσιάζοντας 1,2 κιλά αύξηση σε σχέση με το 2020). Επίσης οι καταναλωτές θα προτιμούν περισσότερο το κρέας πουλερικών, καθώς θεωρείται ότι είναι πιο υγιεινό από το χοιρινό και το βόειο κρέας.
Οι εξαγωγές πουλερικών της ΕΕ εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση στο μέλλον. Η ζήτηση στους κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς (μεταξύ αυτών είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο) θα είναι αυξημένη. Αναμένεται το κρέας πουλερικών να αντικαταστήσει στο μέλλον το ακριβότερο χοιρινό κρέας. Μειωμένη αναμένεται να είναι η ζήτηση σε Ουκρανία και Κίνα. Άλλες χώρες που εισάγουν κρέας πουλερικών από την ΕΕ είναι οι Φιλιππίνες, Νότια Αφρική και Βιετνάμ.
Μεγάλος ανταγωνιστής της ΕΕ στη διεθνή αγορά είναι η Βραζιλία, η οποία φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε ελαφρά μείωση των ευρωπαϊκών εξαγωγών (το μερίδιο στις διεθνείς εξαγωγές της ΕΕ από 16,2% το 2020 αναμένεται να φτάσει στο 15% το 2030).
Σταδιακή αύξηση αναμένεται να υπάρξει μετά την πανδημία και με το άνοιγμα της εστίασης στις εισαγωγές στην ΕΕ του κρέατος πουλερικών. Επίσης αύξηση αναμένεται να υπάρξει και στις τιμές μεταξύ του 2020 και του 2030, εκτιμά η Κομισιόν.