Δυσοίωνο το μέλλον
Αποκόπτονται πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού
Ούτε άγνωστο ήταν, ούτε και καινούργιο. Ή καλύτερα, περιμέναμε όλοι να εξελιχθεί αυτή η κατάσταση με τον πολιτισμό του τόπου μας...
Με πρόσχημα, λοιπόν, τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας πέντε μεγάλων μουσείων, μέσα από τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στοχεύει η κυβέρνηση ώστε να αποκτήσουν την αυτονομία και την ευελιξία που στερούνται ως περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.
Έτσι, προ των πυλών βρίσκεται το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το περασμένο Σάββατο και "ακουμπά" την Κρήτη.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αναμένεται να αποκοπούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και θα κληθούν να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των εσόδων τους, τη συνεργασία με ιδρύματα του εξωτερικού, τη δημιουργία παραρτημάτων μεταξύ άλλων.
Βάσει του νομοσχεδίου το οποίο, έχει αντιμετωπιστεί και με επιφυλάξεις από τη μουσειακή κοινότητα, τα πέντε μουσεία θα διοικεί πλέον αφενός ένας γενικός διευθυντής, που θα διορίζεται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και αφετέρου από ένα διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα διορίζεται μόνο με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, ενώ ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του θα επιλέγονται μεταξύ προσωπικοτήτων με συμβολή στον επαγγελματικό ή κοινωνικό τους χώρο.
Τα σχόλια δικά σας...