Ανατροπές ξανά...
Ανατροπές στους δασικούς χάρτες για χιλιάδες χαρακτηρισμένα ως δασικά ακίνητα σε όλη τη χώρα φέρνει νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Έτσι, μπαίνουν όρια στις αρμοδιότητες των Επιτροπών Δασολογίου ενώ με τον τρόπο αυτό παρεμβαίνει στις αιτιολογίες αποφάσεων μερικής κυρώσεως του δασικού χάρτη.
Ο Νομος θέτει σε αμφισβήτηση τις «χαμηλής ανάλυσης» αεροφωτογραφίες του 1945 ενώ το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο βγάζει εκτός δασικού χάρτη τα εντός σχεδίου ακίνητα.
Η νέα απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με το ecopress.gr, είναι πιλότος για τις χιλιάδες υποθέσεις ακινήτων, που έχουν λάβει δασικό χαρακτηρισμό στους κυρωμένους δασικούς χάρτες για το 95% της επικράτειας. Αφορά και "στη διαδικασία επεξεργασίας αντιρρήσεων και κύρωσης των δασικών χαρτών, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο ευρίσκεται η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών», για κάθε ακίνητο σε κάθε περιοχή".
Σημειώνεται ότι το ΣτΕ είναι το απώτερο και ανώτερο καταφύγιο, για όσους από τους 330.000 ιδιοκτήτες εκτάσεων έχουν καταθέσει ενστάσεις για να «ξεπρασινίσουν» τα ακίνητα τους και τελικώς οι εντάσεις τους απορριφθούν από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων όταν αυτές σε μεγάλο βάθος χρόνου ολοκληρώσουν το έργο τους, αφού στο μεταξύ χρονοτριβούν και υπολειτουργούν.
Επίσης οι ιδιοκτήτες χαρακτηρισμένων δασικών ακινήτων που δεν έχουν υποβάλλει αντίρρηση έχουν δικαίωμα να προσφύγουν κατά της απόφασης μερικής ή ολικής κύρωσης του δασικού χάρτη στο ΣτΕ.
Οι προβλέψεις της νέας απόφασης, όσον αφορά στους κανόνες που θέτει το ΣτΕ και ακολουθεί ο ακυρωτικός δικαστής είναι καθοριστικές, για τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες και τα ανοιχτά θέματα των δασικών χαρτών.
Οι ανατροπές από τη νέα απόφαση του ΣτΕ
Η νέα απόφαση του ΣτΕ περιορίζει την αρμοδιότητα των Επιτροπών Δασολογίου, ως προς τον δασικό χαρακτηρισμό ακινήτων, αυστηρά σε «ζητήματα τεχνικής φύσεως σχετικά με τη βλάστηση της εκτάσεως».
Ταυτοχρόνως εφόσον υπάρχουν ιδιοκτησιακά και πολεοδομικά στοιχεία θέτει σε αμφισβήτηση άλλες αιτιολογίες αποφάσεων κύρωσης του δασικού χάρτη, δείχνοντας ως αποκλειστική κατεύθυνση αυτές οι αποφάσεις να ακυρωθούν και οι υποθέσεις να επανεξεταστούν από τη διοίκηση, ώστε να αναμορφωθούν οι δασικοί χάρτες.
Στη νέα απόφαση του ΣτΕ, συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι:
«Εφόσον ο ακυρωτικός δικαστής κρίνει ότι με τα στοιχεία που προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος δεν τίθενται ζητήματα τεχνικής φύσεως σχετικά με τη βλάστηση της εκτάσεως, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν υποβληθεί ενώπιον του αρμοδίου για την εξέταση των αντιρρήσεων διοικητικού οργάνου και να αξιολογηθούν από αυτό, αλλά ότι από τα στοιχεία αυτά κλονίζεται η αιτιολογία της αποφάσεως μερικής κυρώσεως του δασικού χάρτη, την ακυρώνει, κατά το μέρος που αφορά το επίδικο ακίνητο, και αναπέμπει την υπόθεση στη Διοίκηση, προκειμένου να εξετάσει εκ νέου, υπό το πρίσμα των νέων αυτών στοιχείων, τον δασικό ή μη χαρακτήρα του συγκεκριμένου τμήματος της χαρτογραφηθείσης περιοχής, αναμορφώνοντας κατάλληλα τον δασικό χάρτη, κατά τη διαδικασία που προβλέπουν τα άρθρα 17-19 του ν. 3889/2010 σχετικά με τη διαδικασία επεξεργασίας αντιρρήσεων και κύρωσης των δασικών χαρτών, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο ευρίσκεται η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών».
Σημειώνεται ότι η αεροφωτογράφιση του 1945 θεωρείται το πρώτο πλήρες γεωχωρικό σύνολο για όλη τη χώρα και είναι το βασικό εργαλείο για να αποτυπωθεί η κάλυψη κατά το παρελθόν.