2011: Απόφαση για γκρέμισμα αυθαιρέτων στη Νότια Κρήτη

Γυρίζουμε πίσω 10 ολόκληρα χρόνια, όταν στην κορυφή της τοπικής επικαιρότητας βρέθηκαν οι εξαγγελίες για γενικό γκρέμισμα των αυθαίρετων κτισμάτων σε βορρά και νότο της Κρήτης
"O,τι αυθαίρετο κτίσμα, κεραία ή πινακίδα υπάρχει, από εδώ και πέρα, θα κατεδαφίζεται" ήταν το μήνυμα αυτό έστειλε τότε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ.Καρούντζος που τόνισε ότι με την επιλογή του αναδόχου θα ξεκινούσε η επιχείρηση- ξήλωμα!
Θυμηθείτε το ρεπορτάζ:
«Εχει γίνει αυτοψία για τα νότια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνδράμουμε με αυτοκίνητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ολοκληρωθεί η επίσκεψη σε όλο το μήκος της περιοχής των νοτίων παραλίων. Υπάρχουν πρωτόκολλα κατεδάφισης για την βόρεια πλευρά του νομού και κυρίως για την περιοχή της Σταλίδας όπου έχει ξεκινήσει και μια συνεργασία του Δήμου Χερσονήσου με το γραφείο του κ. Εισαγγελέα και την Κτηματική Υπηρεσία ούτως ώστε να ολοκληρωθούν και εκεί πρωτόκολλα κατεδάφισης» είπε ο κ.Καρούντζος αναφερόμενος ειδικά στα αυθαίρετα κτίσματα του Ηρακλείου μετά τη σύσκεψη που έγινε παρουσία του Εισαγγελέα Ηρακλείου κ. Νίκου Μαρκάκη. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στην υπόλοιπη Κρήτη όπως σημείωσε ο κ. Καρούνζος , «υπάρχει ένα ζήτημα στα Χανιά με την διαμόρφωση του Περαστικού Ποταμού, γιατί ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται η κοίτη εκεί, δημιουργούνται διάφορα προβλήματα. Είμαστε σε συνεργασία με τον δήμαρχο και με τις Αρχές και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες η συγκεκριμένη διαδικασία. Είναι επίσης ανοιχτό το θέμα της Τριόπετρας όπου θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με πρωτόκολλα κατεδάφισης και όπου έχουμε επίσης συνεργασία με τον Εισαγγελέα Ρεθύμνης . Στο Λασίθι υπάρχουν επίσης αρκετά αυθαίρετα. Έχει γίνει μια γιγαντιαία επιχείρηση καθαρισμού της νήσου Χρυσής . Θα υπάρξει μια συνεργασία με τον ανάδοχο που θα προκύψει μετά τις 10 Σεπτεμβρίου και το τέλος της τουριστικής περιόδου για κατεδαφίσεις και στο νομό Λασιθίου όπου υπάρχουν πάνω από δέκα πρωτόκολλα κατεδάφισης.
Ο κ. Καρούντζος εξήγησε για τα τρία αντικείμενα της σύσκεψης:
« Σήμερα είχαμε μια σημαντική σύσκεψη η οποία είχε τρία αντικείμενα:
- Προγραμματισμός κατεδάφισης αυθαιρέτων, ο οποίος θα ξεκινήσει με το πέρας της τουριστικής περιόδου και αυτό για δύο λόγους. Για λόγους κοινωνικούς και για το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες ο διαγωνισμός των 240.000 ευρώ προκειμένου να αναδειχθεί ανάδοχος και να υπάρξει δυνατότητα κάλυψης όλων αυτών των εξόδων από πλευράς του κράτους.
-Παράνομες πινακίδες. Υπάρχει έγκριση πίστωσης 500.000 ευρώ για όλη την Κρήτη. Και για αυτό το θέμα θα έχουμε ανάδοχο στις αρχές Σεπτεμβρίου, και μέχρι τότε θα ξηλώνουμε τις πινακίδες που είναι άκρως αναγκαίο και απαραίτητο κατά μήκος και του εθνικού δικτύου και οι οποίες δεν ανήκουν σε ιδιώτες ή ιδιωτικούς χώρους.
- Παράνομες κεραίες. Για το θέμα αυτό δεν χρειάζονται πολλά μέσα και πολλές υποδομές. Σε συνεργασία με τους δήμους - από την στιγμή που κάθε δήμος αποφασίσει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την αποξήλωση κάποιας κεραίας - αμέσως σε συνεργασία με τον κάθε δήμο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης θα προβαίνει στην αποξήλωση».
Σε ερώτηση μέχρι πού είναι αποφασισμένοι να φτάσουν είπε:
«Εκεί που φτάσαμε πέρυσι, που δεν αφήσαμε κανένα πρωτόκολλο κατεδάφισης να μην το υλοποιήσουμε. Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος από τον Οκτώβρη μέχρι και τον Δεκέμβρη».