2009: Ο Καπετάνιος που αντιμετώπισε τους Σομαλούς Πειρατές

"Ώρες αγωνίας ζει η οικογένεια του 63χρονου Νίκου Παπαδημητράκη , του Ηρακλειώτη καπετάνιου του φορτηγό πλοίο "ΤΙΤΑΝ" σημαίας Αγίου Βικεντίου το οποίο κατελήφθη από Σομαλούς πειρατές προχθές το βράδυ πλησίον του κόλπου του Άντεν".
Πέρασαν 14 χρόνια από τότε που ένας Βιαννίτης Καπετάνιος, ο Νίκος Παπαδημητράκης, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όταν στο πλοίο του, έκαναν ρεσάλτο Σομαλοί πειρατές. Ο καπετάν Νικόλας, ήταν ένα εξαίρετο παιδί και ένας από τους πολύ έμπειρους πλοιάρχους. Δυστυχώς όμως, ο καπετάν Νικόλας, δεν είναι ανάμεσά μας.
"Έφυγε" νεότατος, προδομένος από την καρδιά του, κι αυτό, όπως λένε όσοι τον γνώριζαν, ήταν έκδοχο της μεγάλης του στεναχώριας από την περιπέτειά του αυτή. Ο Καπετάν Νίκος, ως καλός καπετάνιος, ήξερε πως, από τις δικές του κινήσεις, από το δικό του κουμάντο, δεν θα κινδύνευαν τα μέλη του πληρώματος, όπως βέβαια και το ίδιο το πλοίο που πλοιαρχούσε. Και τα κατάφερε με τη μεγάλη του ναυτική εμπειρία και την πλοιαρχική του αξιοσύνη. Δυστυχώς, όπως προελέχθη, έφυγε νεότατος...
Ας δούμε όμως πως προβλήθηκε το θέμα στον Ηρακλειώτικο και συγκεκριμένα στην εφημερίδα "Πατρίς":
Ο 63χρονος ναυτικός μόλις πριν από λίγες ημέρες αναχώρησε από το Ηράκλειο για να βρεθεί στο ελληνικών συμφερόντων πλοίο της εταιρείας "Albamare City" που ξεκίνησε από τη Μαύρη Θάλασσα με προορισμό την Κορέα μεταφέροντας σίδερα.
Η σύζυγος του καπετάνιου ζει από την πρώτη στιγμή κι εκείνη στιγμές αγωνίας περιμένοντας ενημέρωση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία και από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για την τύχη του άνδρα της. Στο πλευρό της βρίσκεται ο ένας από τους δύο της γιους, ενώ όπως μας είπε η ίδια μόλις οι πειρατές κατέλαβαν το πλοίο δεν είχε καμία άλλη επικοινωνία με το σύζυγό της.
«Βρισκόταν στο Ηράκλειο τις προηγούμενες ημέρες. Ήταν ένα ταξίδι που το περίμενε ότι θα γίνει. Μιλήσαμε μαζί για τελευταία φορά χθες (προχθές) το πρωί. Δεν είχε συμβεί τίποτα τότε. Με ρώτησε για το εάν είμαστε όλοι καλά στην υγεία μας και κλείσαμε το τηλέφωνο. Από τότε δεν έχω επικοινωνήσει μαζί του. Προσπάθησα να του τηλεφωνήσω αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Προσπάθησα να τον καλέσω στο κινητό τηλέφωνο και στο δορυφορικό, αλλά δεν κατέστη εφικτό» μας είπε.
Ο Νίκος Παπαδημητράκης όπως αναφέρει η σύζυγός του είναι ένας αρκετά έμπειρος ναυτικός, ψύχραιμος να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται. «Είναι από παιδί στα καράβια, μόλις τελείωσε το σχολείο έγινε ναυτικός. Είχαμε συζητήσει παλαιότερα το ενδεχόμενο ότι μπορεί κάποια στιγμή να συμβεί και στο δικό του καράβι κάτι τέτοιο, όταν βλέπαμε στις ειδήσεις πειρατείες σε πλοία. Ξέρω όμως ότι ο άνδρας μου είναι πολύ έμπειρος και ψύχραιμος, άλλωστε οι πειρατές δεν κάνουν κακό στους ναυτικούς. Στον Πειραιά ήμασταν μαζί πριν μπαρκάρει πριν από λίγες ημέρες. Τέτοια ταξίδια διαρκούν μέχρι και τρεις μήνες. Περιμένουμε όλα να λήξουν καλά και να επιστρέψει και πάλι πίσω κοντά μας».
Η πειρατεία
Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σύμφωνα με το γραφείο τύπου του ΥΕΝ ενημερώθηκε προχθές στις 9.30 το βράδυ από το θάλαμο επιχειρήσεων μετά από επικοινωνία που είχε με το αρχηγείο του στόλου. Στο σημείο όπου βρίσκεται το φορτηγό πλοίο «TITAN» πλέει εδώ κι αρκετές ημέρες η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά», καθώς επίσης και πλοία των νατοϊκων δυνάμεων.
Όπως αναφέρθηκε στην «Π» από το γραφείο τύπου του ΥΕΝ, μετά την πειρατεία του πλοίου υπήρξε μονάχα μία επικοινωνία με το πλήρωμα. Στο «ΤΙΤΑΝ» βρίσκονται ως πλήρωμα 24 συνολικά άτομα. Εκτός του Ηρακλειώτη καπετάνιου (καταγωγή από τη Βιάννο) στο πλοίο βρίσκονται δύο ακόμη Έλληνες. Πρόκειται για τον υποπλοίαρχο Εμμανουήλ Ρουσουνέλο 63 ετών από τη Σύρο και τον πρώτο μηχανικό Δημήτριο Μαρκοδημητράκη 61 ετών από την Αθήνα. Μέλη πληρώματος είναι ακόμη ένας Ουκρανός, τρεις Ρουμάνοι και οι υπόλοιποι ναυτικοί είναι από τις Φιλιππίνες.
«Η τελευταία ενημέρωση που είχαμε από το θάλαμο επιχειρήσεων ήταν στις 12.30 το μεσημέρι. Δόθηκε εικόνα του πλοίου από αεροπλάνο της ναυτικής συνεργασίας που πετούσε στην περιοχή και παρακολουθούσε το «ΤΙΤΑΝ». Μας αναφέρθηκε ότι το πλοίο βρισκόταν πολύ κοντά στις ακτές της Σομαλίας και κινούνταν ανατολικά, ωστόσο δεν κατέστη εφικτή καμία επικοινωνία με το πλήρωμα έκτοτε» μας είπαν από το γραφείο τύπου του Υπουργείου.