2008: Στη Βουλή το φράγμα Αμιρά-Αγ.Βασιλείου και Καλαμίου

Τα φράγματα Αμιρών-Αγίου Βασιλείου και Καλαμίου βρέθηκε για άλλη μια φορά την επικαιρότητα, μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο τότε βουλευτής Ηρακλείου, κ. Μανόλης Στρατάκης, τέτοιες ημέρες το 2008..
Θυμηθείτε τι έγραφε η τοπική εφημερίδα, η "Ηχώ της Βιάννου":
Ο κ. Στρατάκης μεταξύ των άλλων αναφέρει:
«Τα δύο φράγματα που έχουν σχεδιαστεί νότια της οροσειράς της Δίκτης, το φράγμα Αμιρών – Αγίου Βασιλείου και το φράγμα Καλαμίου προβλέπεται να καλύψουν όλες τις ανάγκες της παραλιακής ζώνης που καλλιεργείται με εκτός εποχής κηπευτικά και ενδείκνυται για δυναμικές καλλιέργειες ακόμη και στην ύπαιθρο.
Η μορφολογία του εδάφους επιβάλλει την κατασκευή φραγμάτων προκειμένου να αποφευχθεί η διαρροή μεγάλων ποσοτήτων νερού στη θάλασσα.
Για το φράγμα Αμιρών – Αγίου Βασιλείου υπάρχει επικαιροποιημένη μελέτη η οποία έχει αποσταλεί πρόσφατα στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Για δε το φράγμα Καλαμίου, παρ’ όλο που προτάθηκε για ένταξη στη ΣΑΜ 081 προκειμένου να επικαιροποιηθεί η μελέτη του, το αίτημα δεν έγινε δεκτό και έτσι παραμένει ανολοκλήρωτη μια προσπάθεια που ξεκίνησε καταρχήν με προσφορά από τους κατοίκους των περιουσιών ακόμη και των σπιτιών τους που επρόκειτο να απαλλοτριωθούν για να ξεκινήσει έγκαιρα η κατασκευή του φράγματος.
Η νέα προγραμματική περίοδος για το ΕΣΠΑ έχει ήδη αρχίσει και η Δημοτική Αρχή αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής στο σύνολό τους αγωνιούν γιατί τα συγκεκριμένα φράγματα δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα παρά τις δεσμεύσεις αλλά και την αναγκαιότητα των έργων και ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί αν προτίθενται να εντάξουν τα έργα αυτά στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αφού το ΠΕΠ Κρήτης είναι αισθητά περιορισμένο παρά τις εξαγγελίες ότι το 80% των πόρων θα διατεθούν στις περιφέρειες.
Εξάλλου ερώτηση κατέθεσε ο κ. Στρατάκης και για το νέο καθεστώς ενίσχυσης των Μπανανοκαλλιεργητών. Στη σχετική επερώτηση αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Μετά την τροποποίηση του Κανονισμού και την ένταξη της επιδότησης της μπανάνας στο καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης έχουν διαφανεί τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Από το αρχικά προβλεπόμενο ποσό για επιδότηση των 1.100.000 ευρώ σε σχέση με την αιτούμενη για την Ελλάδα δημοσιονομική πίστωση των 1.263.000 ευρώ, οι παραγωγοί θα πάρουν με την ενιαία ενίσχυση περίπου το ποσό των 640.000 ευρώ το οποίο είναι μικρότερο από τη χορηγούμενη ενίσχυση σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς που είχε ξεπεράσει και τις 800.000 ευρώ.
Οι μπανανοπαραγωγοί είναι ανάστατοι γιατί διαπιστώνουν ότι θα πάρουν πολύ λιγότερες επιδοτήσεις συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να γνωρίζουν ποιος θα επωφεληθεί της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ του ποσού που θα πάρουν και της εγκριθείσας δημοσιονομικής πίστωσης».