2004: Η μέρα που ορφάνεψε η Παλαιστίνη

Η 11η Νοεμβρίου του 2004, ήταν μια θλιιβερή ημέρα για τους Παλαιστίνιους, καθώς "έφυγε" από τη ζωή ο ηγέτης τους, Γιασέρ Αραφάτ.
Ο Παλαιστίνιος πολιτικός ηγέτης, διετέλεσε πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Σύμφωνα με τη wikipedia μάλιστα, λίγα χρόνια πριν πεθάνει, φέρεται να ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.
Θυμηθείτε το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πατρίς":
Στην Ιστορία πέρασε χθες τα ξημερώματα ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ.
Οι Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας πυροβολώντας στον αέρα σε ένδειξη πένθους για το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξέπνευσε στις 04:30 (ώρα Ελλάδος) στη μονάδα εντατικής θεραπείας του στρατιωτικού νοσοκομείου του Παρισίου, όπου διεκομίσθη στις 29 Οκτωβρίου από τη Ραμάλα της Δ.Όχθης.
Η είδηση μεταδόθηκε αρχικώς από το αραβόφωνο δίκτυο Αλ Τζαζίρα για να κάνει αστραπιαία το γύρο του κόσμου λίγο πριν από τις 06:00 (ώρα Ελλάδος). Ακολούθησε επίσημη επιβεβαίωση διά στόματος υψηλόβαθμων Παλαιστίνιων αξιωματούχων και των ιατρών του νοσοκομείου Περσί. Ο Ζακ Σιράκ επιβεβαίωσε, επίσης, με γραπτή του ανακοίνωση το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη.
«Με συγκίνηση πληροφορήθηκα το θάνατο του προέδρου Γιασέρ Αραφάτ, του πρώτου εκλεγμένου προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής. Χάνεται ένας θαρραλέος άνθρωπος με πεποιθήσεις, που ενσάρκωνε επί 40 χρόνια τον αγώνα των Παλαιστίνιων για την αναγνώριση των εθνικών δικαιωμάτων τους» αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος.
Η ζωή του Γιασέρ Αραφάτ στηριζόταν αποκλειστικά στη μηχανική υποστήριξη, δίχως όμως να τίθεται θέμα αποσύνδεσης. Παρέμενε από την περασμένη Τετάρτη σε βαθύ κώμα και η κατάστασή ήταν είναι πλέον μη αναστρέψιμη η εγκεφαλική λειτουργία ήταν περιορισμένη λόγω αιμορραγίας, ενώ όλα τα όργανά του έχουν «σβήσει» την Τετάρτη πέραν της καρδιάς και των πνευμόνων.
Έως και σήμερα παραμένουν άγνωστα τα ακριβή αίτια του θανάτου του Γιασέρ Αραφάτ. Είχε αποκλειστεί η λευχαιμία και το ενδεχόμενο δηλητηρίασης, ενώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών ακούστηκε η πιθανότητα ηπατικής ανεπάρκειας.
Από την πλέον επίσημη πηγή, τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Ζαν Πιερ Ραφαρέν, είχε ανακοινωθεί αργά το βράδυ της Τετάρτης πως ο Γιασέρ Αραφάτ «βρίσκεται στις τελευταίες του ώρες». Η παλαιστινιακή ηγεσία είχε πλέον σταματήσει να διαψεύδει τον επικείμενο θάνατο, στρέφοντας την προσοχή της στη διασφάλιση της ομαλότητας στα κατεχόμενα εδάφη.
Οι Παλαιστίνιοι θρηνούν τον θάνατο “ενός πατέρα”
Ένας ηλικιωμένος καταρρέει μπροστά από τη Μουκάτα, περαστικοί ξεσπούν σε αναφιλητά, η Ραμάλα πενθεί για τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων, αλλά κλαίει για την απώλεια "ενός πατέρα".
Δύο ώρες μετά τη ανακοίνωση του αναμενόμενου εδώ και δύο εβδομάδες θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους νέοι, συγκεντρώθηκαν στη πλατεία αλ Μανάρα στο κέντρο της Ραμάλα και μπροστά από τη Μουκάτα, το αρχηγείο του παλαιστίνιου ηγέτη όπου παρέμεινε επί τρία χρόνια αποκλεισμένος από τις ισραηλινές δυνάμεις. "Ο Θεός είναι μεγάλος", "Αμπού Αμαρ σε υποστηρίζουμε και συνεχίζουμε τον αγώνα", "Όχι στους διαπραγματευτές της CIA", φωνάζουν οι διαδηλωτές που κρατούν προρταίτα του Αραφάτ και παλαιστινιακές σημαίες. Πυρπολούν λάστιχα στους δρόμους της Ραμάλα.
Στην πλατεία αλ Μανάρα από ένα τηλεβόα ακούγονται στίχοι του Κορανίου. Ξαφνικά δύο νέοι σκαρφαλώνουν στην μεταλλική κατασκευή στο κέντρο της πλατείας και αναρτούν ένα πορτραίτο του Αραφάτ. Ο ένας αρχίζει να απαγγέλλει αποσπάσματα από την περίφημη ομιλία του παλαιστίνιου ηγέτη ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το 1974. "Ηλθα με ένα κλαδί ελιάς στο ένα χέρι και ένα όπλο στο άλλο. Μην αφήσετε να πέσει από το χέρι μου το κλαδί ελιάς", λέει.
Ο Ράεντ Ασφουρ, ένας κοστουμαρισμένος δικηγόρος, παρακολουθεί τη σκηνή και αρχίζει να κλαίει σιγά. ""Αυτό που αισθάνομαι είναι πολύ ισχυρό για να μπορέσω να το εκφράσω. Ο Αραφάτ είναι περισσότερο από πατέρας για μας όλους. Από τότε που γεννηθήκαμε, ζούμε μαζί του, δεν γνωρίζουμε παρά αυτόν. Κανείς δεν θα μπορέσει να τον αντικαταστήσει", λέει.
"Είναι ένας πατέρας", επαναλαμβάνει η Εσπεράνς Κορτ, μία χριστιανή από τη Ραμάλα.
"Είναι η πιο θλιβερή ημέρα της ζωής μας. Ο Αραφάτ είναι ο μόνος που μας καταλάβαινε, ο μόνος που δεν υποχώρησε στους Ισραηλινούς. Θα υπάρξουν και άλλοι ηγέτες, υπάρχουν τόσοι πολλοί. Αλλά χωρίς αυτόν θα χαθούμε", λέει ο Ράεντ Ασφουρ.
Μαύρες σημαίες υψώθηκαν στον καταυλισμό της Μπακάα, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Ιορδανίας όπου ζούν 120.000 Παλαιστίνιοι που εγκαταστάθηκαν εκεί μετά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967. Τα καταστήματα και τα σχολεία είναι κλειστά στον καταυλισμό, όπως και σε ολόκληρη την Ιορδανία.
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέβηκαν από το πρωί στους δρόμους του καταυλισμού Γιαρμούκ, του μεγαλύτερου παλαστινιακού προσφυγικού καταυλισμού της Συρίας , στα προάστια της Δαμασκού, φωνάζοντας συνθήματα για τον Γιάσερ Αραφάτ, καίγοντας ισραηλινές σημαίες και ποδοπατώντας άστρα του Δαυίδ. "Μην λέτε ότι ο Γιάσερ είναι νεκρός, ο Γιάσερ είναι ζωντανός και είναι μαζί μας", φώναζαν.