2003: Η πλατεία λειτουργεί σαν...θερμοκήπιο!

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα που σχετιζόταν με την αντανακλαστικότητα των πετρωμάτων της Πλατείας Ελευθερίας στο Ηράκλειο, είδε το φως της δημοσιότητας τέτοιες μέρες το 2003.
Ας θυμηθούμε το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πατρίς":
Η έντονη αντανακλαστικότητα των πετρωμάτων της πλατείας Ελευθερίας, εκτός απο το γεγονός ότι προκαλεί προβλήματα στην ασφαλή διέλευση των πεζών, έχει ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του χώρου, που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες συγκεντρώνει υψηλότατη θερμοκρασία που έχει υπολογισθεί ότι είναι κατά τρείς βαθμούς υψηλότερη απο ό,τι στην υπόλοιπη πόλη.
Έτσι ενώ στην λεωφόρο Δικαιοσύνης η θερμοκρασία μπορεί να ανέρχεται στους 30 βαθμούς Κελσίου, την ίδια στιγμή, λίγα μέτρα μακρύτερα, στην Πλατεία Ελευθερίας θα φτάνει τους 33 βαθμούς…
Αυτή ήταν η πρώτη διαπίστωση των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι κλήθηκαν απο το Δήμο Ηρακλείου, προκειμένου να παρουσιάσουν τις απόψεις τους σχετικά με τα υλικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας.
Οι δύο επιστήμονες πραγματοποίησαν μακροσκοπικό έλεγχο χθες στην πλατεία, και κάποιες μετρήσεις με τη βοήθεια οργάνων, προκειμένου να διαπιστώσουν την επιφανειακή θερμοκρασία των πετρωμάτων.
Στη συνέχεια είχαν συνάντηση με το δήμαρχο κ.Γ.Κουράκη και υπηρεσιακούς παράγοντες της Tεχνικής Yπηρεσίας, τους οποίους ενημέρωσαν ότι, εφόσον επιθυμούν, μπορούν να προχωρήσουν σε μια περισσότερο ενδελεχή έρευνα, με τη βοήθεια υπερσύγχρονων μηχανημάτων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το ποιά είναι τα καταλληλότερα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανάπλαση της πλατείας.
Οι επιστήμονες δεσμεύτηκαν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, πρόκειται να στείλλουν στο Δήμο Ηρακλείου, μια τεχνική έκθεση με την οποία θα περιγράφουν το αντικείμενο της μελέτης, και το πώς μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια που έχει εξαγγελθεί απο τον κ.Κουράκη, προκειμένου να προχωρήσει η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας.
Όπως τονίζει ο κ.Κουράκης με δηλώσεις του στην «Π» οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου, διαθέτουν πολύ πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία σε αυτό το αντικείμενο, και μπορούν με τη βοήθεια υπερσύγχονων οργάνων να προχωρήσουν σε βάθος ανάλυση του περιβάλλοντος χώρου, προκειμένου στην πλατεία να χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα υλικα μέ ένα τέτοιο τρόπο, που θα επιτευχθεί η αναγκαία ισορροπία στις θερμοκρασίες που μπορούν να αναπτυχθούν.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι συγκεκριμένοι επιστήμονες έχουν πετύχει και σε αντίστοιχες πλατείες του εξωτερικού, να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις για τα πετρώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ένα τέτοιο τρόπο ώστε η θερμοκρασία να «πέσει» κατά 3-5 βαθμούς Κελσίου, αποτέλεσμα εξαιρετικά εντυπωσιακό.
Ο κ. Κουράκης σημειώνει ότι ο Δήμος απο την πλευρά του μόλις πάρει στα χέρια του την τεχνική έκθεση των δύο επιστημόνων θα την εξέτάσει και θα καταλήξει σε συγκεκριμένη αντιπρόταση σχετικά με τον τρόπο της συνεργασίας.